viernes, 29 septiembre, 2023

L’Ajuntament de Tavernes ha colocat panells informatius en el Llac de la Goleta

La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tavernes ha instal·lat elements de senyalística i informació ambiental al voltant del Llac de la Goleta, per a donar a conéixer la història de la Goleta i els seus valors, els seus impactes ambientals i també les normes de gestió d’aquest espai per a mantindre’l en condicions òptimes.

Per a la conservació del llac de la Goleta cal la implicació de totes i tots. Per això, als panells informatius s’expliquen, per exemple, les normes de gestió per a conscienciar als visitants que no es pot donar de menjar als animals perquè els obliga a dependre de l’alimentació artificial i les restes d’aliments poden atraure plagues.  A més, cal respectar l’entorn i no tirar deixalles al llac ni al seu voltant i està totalment prohibit capturar o abandonar animals.

Des de l’Ajuntament es treballa conjuntament amb la Fundació Limne des de principi d’estiu per a realitzar un control mediambiental del llac amb l’objectiu de dur a terme un manteniment adequat i millorar l’ecosistema d’un dels paratges amb més encant del municipi, buscant sempre l’equilibri ecològic del llac i la seua fauna. Els últims mesos s’ha mantingut a ratlla l’eutròfia del llac, una problemàtica freqüent a les llacunes litorals per una excessiva quantitat de nutrients. Aquest estat comporta floracions d’algues verdes filamentoses que, en cas d’excés, poden arribar a esgotar l’oxigen de l’aigua.

A més, esta biomassa d’algues flotants quan es descompon es diposita al fons del llac, augmentant el fang del sediment, i necessita un dragatge com el que es va dur a terme dos anys enrere. Per solucionar tots estos problemes, es va monitoritzar el llac per a l’arreplegada dades de l’evolució dels paràmetres químics, es mesuren per fotometria diferents variables de l’aigua i es fan analítiques bacteriològiques.

Este laboratori a l’aire lliure, nascut de la col·laboració amb la Fundació Limne, permet una observació permanent, una medició estricta i mitigació de la contaminació en el llac, de la qual deriven diferents mesures que han resultat exitoses com el control d’entrades i eixides de l’aigua, canvis en l’horari de recirculació per a millorar l’oxigenació i les retirades parcials de les masses d’algues.

Per últim, el llac de la Goleta té un gran potencial com a zona de pas o nidificació d’aus. Per a poder gaudir d’una major biodiversitat en el futur, és clau un manteniment constant com el que s’està fent i també reduir els impactes del llac: retirar les espècies invasores o domèstiques i evitar l’abandonament de tortugues o l’alimentació artificial.

ÚLTIMAS NOTICIAS

El proyecto «La Ruta del Azúcar Valenciano, de Europa a América» llega a Suiza

El proyecto "La Ruta del Azúcar Valenciano, de Europa a América", declarado patrimonio cultural inmaterial de la humanidad por...

Nuria Montes: «Es momento de abrir la Comunitat Valenciana a mercados más lejanos»

Cada 27 de septiembre se celebra el Día Mundial del Turismo. Un día para poner en valor el trabajo...

Las visitas del Día del Turismo volverán en Fira i Festes

Gandia ha conmemorado el Día del Turismo con dos visitas guiadas gratuitas al Centro Histórico, la Colegiata y el...

Russafa se prepara para honrar a San Francisco de Borja

La comunidad parroquial de Russafa está lista para conmemorar la festividad en honor a San Francisco de Borja, patrón...

Alberto Contador: «Oliva Nova reúne todos los ingredientes para hacer de esta prueba un éxito»

Oliva Nova y más de 2.000 ciclistas están preparados para participar este sábado, 23 de septiembre, en el TotalEnergies...

El Encuentro D’arrel llena de música y tradición las calles de Gandia

El próximo domingo, 24 de septiembre, Gandia será el epicentro de la música, las canciones y los bailes valencianos...