Les obres de restauració del Palau Comtal d’Oliva descobreixen una segona torre cantonera

0
Les obres de restauració del Palau Comtal d’Oliva descobreixen una segona torre cantonera

L’alcalde d’Oliva, David González, i el regidor de Patrimoni Arquitectònic, Julio Llorca, han realitzat una visita a les obres de restauració del Palau Comtal d’Oliva. Unes obres de conservació i rehabilitació cofinançades per la Unió Europea, a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la  Comunitat Valenciana 2014-2020, amb la participació de la Generalitat Valenciana i el mateix Ajuntament d’Oliva.

En la visita els han acompanyat els portaveus dels grups municipals a l’Ajuntament d’Oliva i els tècnics de la direcció facultativa de les obres.

“La restauració d’aquest element patrimonial, dels més rellevants de la ciutat, és una de les notícies més importants dels darrers anys per a Oliva. Per a arribar fins ací s’ha treballat moltíssim per part de diferents corporacions municipals. Des de l’any 1988, que s’adquirí la primera casa, fins ara no hem desistit en l’objectiu de recuperar l’esplendor de l’època daurada de la nostra ciutat” assenyalava l’alcalde David González.

“Aquestes primeres actuacions, així com les posteriors previstes en el Pla Director, contribuiran a la revitalització del Centre històric i posaran en valor tot el seu entorn. La torre de La Comare ja no estarà sola. La torre sud-oest, que ja està al descobert, també serà visitable i juntament amb el fossat i la muralla sud-est formaran un conjunt museístic de gran rellevància.”

La restauració consisteix en la recuperació dels espais i la configuració exterior del Palau Comtal d’Oliva, diferenciant les diferents fases constructives de l’edifici i recuperant les visuals i l’escala de l’edificació defensiva.

A més, s’ha tingut en compte la lectura d’empremtes que han aparegut, dins dels murs i en el subsol, per a la seua restauració i correcta llegibilitat. Per a això, s’estan emprant materials respectuosos amb els preexistents i es diferenciarà clarament la intervenció dels elements originals, establint com a prioritat la conservació del bé i el diàleg entre materials. S’estan utilitzant materials que ja existien en el palau, com ara morters de calç en lloc dels morters de ciment actuals, i materials com la fusta, la ceràmica i l’acer per a generar nous volums i reduir la repercussió visual entre les peces preexistents i les noves.

Així mateix, es pretenen recuperar les visuals i l’escala de l’edificació defensiva a través de la posada en valor del fossat oriental, creant una nova zona enjardinada exterior per a l’ús de la població, i de la visibilització de les torres perimetrals que encara es conserven de l’antic palau.

D’aquesta forma, es recuperen els traçats originals i es marca un punt d’inici per a la recuperació completa del bé patrimonial.

L’alcalde ha agraït les tasques de tots els membres de les diferents corporacions municipals que han donat suport a aquest projecte i ha recordat que parteix d’un acord adoptat al ple de l’ajuntament.

Amb la mateixa subvenció dels fons FEDER s’està executant la restauració d’un altre patrimoni arquitectònic dels Centelles-Riusech: l’Enginy*. L’Enginy fou la peça fonamental del rendible negoci de la producció de sucre a partir de la canyamel, base de la seua riquesa. I el Palau Comtal fou, justament, la seua màxima expressió. Els dos monuments conformen l’aparador que evidenciava el poder i el refinament de la bel·licosa família nobiliària.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí