L’Ajuntament de Bellreguard prepara la segona edició de les Jornades de Memòria Democràtica, que se celebra a partir d’aquest proper cap de setmana. El Consistori dóna continuïtat que van commemorar el 90 aniversari de la proclamació de la República, recordar a Fernando Seguí en els els 80 anys del seu assassinat al camp de concentració nazi de Gusen (Àustria), a l’alcalde Miquel Escrivà en el 85 aniversari del seu assassinat, així com per a retre homenatge a tots els bellreguardins assassinats a Paterna amb la inauguració d’una escultura al cementeri municipal.
La segona edició de les jornades d’aquest any es desenvolupen al voltant del 28 de març, jornada dedicada per la llei de Memòria Democràtica valenciana com a Dia de record i homenatge a les víctimes de la guerra civil i la dictadura.
Aquesta edició es dedica a les dones. «A les combatents en primera línia i a les de la rereguarda, les dones de les fàbriques, les dones del camp, les iaies de llàgrimes eixutes, les mares que alimentaren les famílies mentre els homes eren aniquilats al front i als paretons, les filles que esperaren la tornada dels pares, les represaliades, les rapades, les empresonades, les humiliades, les desterrades…», segons el regidor de Memòria Democràtica, Àlex Ruiz.
Programació
La programació arranca el divendres 25 de març amb la projecció de «Sacar a la luz. La memoria de las rapadas», un documental obra de Gema i Mónica del Rey, a la Casa de Cultura des de les 20 hores.
A l’endemà, la companyia vila-realenca Visitants representarà «Maletes de terra» al carrer de Mariana Pineda (20h). Es tracta d’un espectacle que aborda el paper de les dones en el període històric que va des de la II República fins la postguerra.
El dilluns 28, en una activitat adreçada a alumnat de l’IES Joan Fuster però oberta també al públic (9.30h, Casa de Cultura), Edicions 96 oferirà una xarrada al voltant de la figura de l’activista antifranquista, periodista i escriptora Didín Puig Grau.
«La presó de les dones. La repressió franquista» és el títol d’un altre documental, que es projectarà l’1 d’abril, amb col·loqui amb els seus autors, Matilde Alcaraz i Santi Hernández.
El 2 d’abril serà el torn de Maria Conca i Josep Guia, que oferiran la conferència «La comandant Encarnación Hernández Luna, per la república i la classe obrera».