Oliva sol·licita la Declaració de Festa d’Interés Turístic Autonòmic per a la Setmana Santa olivera

0
Oliva sol·licita la Declaració de Festa d’Interés Turístic Autonòmic per a la Setmana Santa olivera

El Ple de l’Ajuntament d’Oliva va aprovar, de forma unànime, en la seua darrera sessió ordinària, aprovar la sol·licitud de Declaració de la Setmana Santa d’Oliva com a Festa d’Interés Turístic de la Comunitat Valenciana. Una sol·licitud que naix a instàncies de les Regidories de Festes, que encapçala Yolanda Navarro, i de Turisme, que dirigeix Kino Calafat.

En la proposta presentada davant la Generalitat per al seu estudi s’assenyala que la Setmana Santa d’Oliva és la manifestació religiosa més antiga de les que hui perviuen a la ciutat i que, en ella conflueixen, conjuntament o per separats, tradició històrica fonamentada documentalment, patrimoni històric immoble, i fins i tot la pervivència d’un bé immaterial de clara herència medieval com la celebració de l’acte del Desclavament.

Està documentat que la Setmana Santa olivera es conforma amb els seus trets bàsics entre les acaballes del segle XV i la dècada dels cinquanta del segle XVI sota la influència de l’espiritualitat franciscana lligada als pares del Convent de Santa Maria del Pi i a les Monges Clarisses del Convent de la Visitació de Nostra Senyora Santa Isabel.

Així mateix, en la declaració també es fa especial menció a l’important patrimoni històric i artístic immoble vinculat a la celebració de la Setmana Santa d’Oliva. Els exemples més representatius són l’acte del Calvari, bastit a principis de segle XVIII a la Muntanyeta de Santa Anna, i que se celebra des de 1745; l’Església del Rebollet, construïda a principis del segle XVII; l’Església de Santa Maria, magnífic exemple de l’arquitectura valenciana del segle XVIII; l’Església i la Capella del Santíssim Crist a Sant Roc de principis del segle XVIII; i l’acte del Desclavament, un bé immaterial del qual la notícia més antiga que tenim és una anotació del llibre Segon de la Confraria del Santíssim Sagrament i Puríssima Sang de Jesucrist redemptor.

D’esquerra a dreta): Yolanda Navarro, regidora Festes; Vicent Llopis, secretari Junta Setmana Santa; Vicent Salort, president Junta Setmana Santa, i Kino Calafat, regidor de Turisme. Imatge: oliva.es.

L’organització dels actes de la Setmana Santa estava a càrrec de la dita confraria, fins que va desaparéixer. Des de l’any 1982, de forma formal, l’organització recau en la Junta Central de Germandats de la Setmana Santa d’Oliva.

“Aquesta és una demanda que es fa per part de la Junta de Germandats de la Setmana Santa d’Oliva. L’anterior regidor que el va iniciar, l’actual regidor de Turisme i jo mateix prenem el testimoni i estem segurs que, amb el suport de tota la corporació, portarem endavant aquesta declaració que, pensem, fa justícia a la tradició històrica, a l’esforç de mantindre-la viva, de la Junta Central i de les Germandats de la nostra Setmana Santa” assenyalava la regidora de Festes, Yolanda Navarro.

Per la seua banda, el regidor de Turisme, Kino Calafat, ha indicat que “la Setmana Santa d’Oliva, amb tota la seua història i atractiu turístic és un referent a tota la Comunitat Valenciana, per tant es mereix i ha de tenir aquesta Declaració d’Interés Turístic Autonòmic. El treball realitzat per totes les confraries, les processons, les bandes de CCyTT, El Desenclavament, el Calvari … són tan propis i espectaculars, que no concebem a aquesta ciutat sense el seu reconeixement turístic.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí