lunes, junio 24, 2024

Els Rajolars d’Oliva obté cinc premis al Certamen Europan

Els Rajolars d’Oliva obté cinc premis al Certamen Europan

Oliva i Lasarte-Oria han estat els dos emplaçaments d’Espanya que han rebut més premis en aquesta edició

El jurat d’Europan 15 d’Espanya, reunit a Innsbruck, el passat 21 d’octubre, ha concedit 6 primers premis, 8 segons premis i 14 mencions especials entre els diferents emplaçaments de diversos punts presentats al certamen dirigit a joves arquitectes.

El projecte de la ciutat d’Oliva ‘Els Rajolars: Regeneració Resilient’ ha permés que 5 equips hagen estat premiats per les propostes que han presentat. En concret, el projecte d’Oliva ha aconseguit un primer premi, un segon premi i tres mencions especials.

En aquest Certamen Europan 15, Oliva ha estat el segon emplaçament amb més equips d’arquitectes presentats de tota Espanya i el seté de tota Europa. Al projecte ‘Els Rajolars: Regeneració Resilient’ d’Oliva es van presentar 26 projectes (4 espanyols i 4 estrangers, de França, Polònia, Alemanya i Itàlia) dels quals 7 van ser seleccionats a la fase final.

- Publicidad -

Cal destacar també que, dins de les tres mencions especials concedides a equips d’arquitectes pel projecte ‘Els Rajolars: Regeneració Resilient’, hi ha tres joves olivers: Irene i Marta Benet Morera amb el seu projecte ‘Look back, move Forward’ i Fernando Navarro Carmona que formava part del projecte ‘Loop-Settling’.

L’alcalde d’Oliva, David González, ha mostrat la seua satisfacció tant pel nombre de projectes presentats i premiats com per l’alt nivell assolit per part dels equips participants. D’ara endavant s’obri un període per a aterrar les propostes i planificar un nou model de ciutat que aborde reptes futurs i una gestió urbanística possibilista, conjugant les idees proposades amb les propostes dels propietaris dels immobles afectats, de la ciutadania, dels agents socials i dels sectors productius.

El regidor de Planificació Urbanística, Miguel Monzonís ha assenyalat que «ara s’ha d’encetar un altre procés per a fer consens entre els projectes premiats i establir els fonaments del que volem que siga la intervenció a la zona dels Rajolars d’Oliva.»

En l’àmbit d’Espanya han participat 7 emplaçaments de sis comunitats autònomes i han obtingut premi 28 equips (6 primers premis, 8 segons premis i 14 mencions especials).

Pel que fa al certamen d’àmbit europeu, hi ha hagut 47 emplaçaments distribuïts en 12 països diferents, 136 equips premiats (44 primers premis, 47 segons premis i 45 mencions especials). Els primers premis han obtingut 12.000 euros, els segons premis 6.000 euros i les mencions especials un premi honorífic.

En total, han participat a tota Europa, 391 joves arquitectes de 31 nacionalitats diferents i dels quals 109 han estat espanyols.

Cal recordar l’oportunitat que suposa aquest concurs, tant per als joves arquitectes participants, en el seu desenvolupament professional per tal com els dóna oportunitats i projecció internacional, com per a l’Ajuntament d’Oliva, en trobar respostes arquitectòniques i urbanes innovadores per tal d’afrontar els nous reptes.

El projecte presentat per Oliva ha estat “Els Rajolars: Regeneració Resilient”, de regeneració de la vora sud del nucli urbà adequant la seua connectivitat, l’àmbit de la qual abasta una zona de 177.398 m 2.

L’objectiu és transformar la zona degradada mitjançant la innovació urbana vinculada a la identitat del lloc i el seu entorn, establint teixit productiu dins de la ciutat, adequadament connectat, tenint en compte principis com ara la sostenibilitat econòmica i ambiental, el respecte al patrimoni arquitectònic i d’enginyeria, la diversificació d’usos compatibles, la mobilitat basada en els desplaçaments no motoritzats, l’adequada governança del sistema adoptat, la innovació en la formació professional d’alt rendiment i la participació ciutadana.

Aquest concurs compromet a l’ajuntament a la contractació posterior de l’equip guanyador, per això, inicialment proposa la redacció d’un Pla Director de Desenvolupament Urbanístic de la Zona “Els Rajolars” que responga a les qüestions essencials que fonamenten l’objectiu principal, a com dur-lo a terme i a analitzar la possibilitat de la seua implantació inicial a través d’un projecte emblemàtic, per la qual cosa es proposa la ubicació d’un centre de formació professional d’alt rendiment. Tot sempre sota les demandes de la societat local valorant una ràpida viabilitat i despertant un estímul econòmic per a la ciutat.


Els equips premiats pel projecte presentat a Oliva han estat:

PRIMER PREMI

KH588 / PRODUCTIVE MEMORIES. Luis Bernardo Vaamonde, Ana Méndez Garzo, Ignacio Burgos González.

SEGON PREMI

KF520 / EVEN A BRICK WANTS TO BE SOMETHING. Adrián de Arriba Ramos, Estela Darriba Estévez, Guillermo Pomar Blanco, Miguel Fernández Di Stefano.

MENCIONS ESPECIALS

EL278 / LOOK BACK, MOVE FORWARD! Irene Benet Morera, Marta Benet Morera. (arquitectes d’Oliva)

LQ736 / LOOP-SETTLING. Yasmina Juan Osa, Jorge Juan Roy Pérez, Alejandro Martínez Del Río, Ana Maria Villalba Benajas, Brandon Henao Meléndez, Ana Vargas Núñez, Elisa García Capilla, Pascual Herrero Vicent, Anna Morro Peña, Víctor Muñoz Macian, Fernando Navarro Carmona (arquitecte d’Oliva), Francisco Piño Alcaide, Maria Pitarch Roig, Sara Juanes Herrera, Sergio Estruch González, Rebeca Piñol Muria.

SF036 / LATTICE-WORK. Belén Bravo Rodríguez, Iñigo López Veristain, Daniel Gómez de Zamora Martínez, Ana Alicia Martínez Tejada.

- Publicidad -
- Publicidad -
- Publicidad -

MÁS PLANES

- Publicidad -
- Publicidad -
- Publicidad -

La última obra de Escena Erasmus llega a Gandia

El proyecto teatral europeo Escena Erasmus de la Universitat de València, en el que colabora la Diputació...

Las actividades culturales y deportivas en el Real de...

Como cada semana, el Real de Gandia cuenta con una gran agenda de actividades culturales y deportivas...

Gandia celebra el Corpus Christi el 1 y 2...

Gandia celebra los días 1 y 2 de junio de 2024 Gandia la solemnidad del Cuerpo y...