lunes, junio 24, 2024

Menjadors escolars sostenibles destinats al món rural de la Vall d’Albaida i la Safor

Menjadors escolars sostenibles destinats al món rural de la Vall d’Albaida i la Safor

El proper dijous 27 de febrer la Fonda d’Entitats de Potries (C/ de les Eres, 2) serà l’escenari de la presentació d’un projecte que pretén garantir una alimentació de qualitat per a la comunitat educativa i, a la vegada, donar suport a les persones productores locals, agricultores, ramaderes i artesanes, de les comarques de la Safor i la Vall d’Albaida.

L’esdeveniment «A l’escola, UN MENJADOR TRES VOLTES BO, bo per a la salut, bo per al territori, bo per al planeta», es tracta de la primera jornada d’impuls dels menjadors escolars de qualitat en el món rural, i està organitzat per Justícia Alimentària i l’Ajuntament de Potries.

A l’esdeveniment hi són convidades totes les persones que puguen estar implicades en aquest procés. Tant les persones productores i elaboradores d’aliments agroecològics de la Safor i la Vall d’Albaida, com les mares i pares (AMPES) i el professorat dels diversos Centres Rurals Agrupats (CRA) d’aquestes comarques. També està convidada a assistir qualsevol persona que vulga saber-ne més d’aquest projecte o vulga informar-se per incitar al seu centre educatiu a sumar-se a una iniciativa alimentària innovadora.

- Publicidad -

La programació començarà a les 15.30 hores, quan s’obriran les portes per rebre a les participants a l’acte. A les 16 hores es farà la benvinguda per part de Raquel Álvarez, membre de Justícia Alimentària, qui conduirà la jornada. Posteriorment, Assumpta Domínguez, alcaldessa de Potries, i Ximo Mora, mestre del CRA Benicadell realitzaran una presentació de les característiques de les escoles rurals. Després Marta Ribó, membre de Justícia Alimentària i part de l’Escola d’AMPES d’alimentació, contextualitzarà el model alimentari i explicarà per què els menjadors escolars són una oportunitat de transformació amb la presentació del programa socioeducatiu «Escola de Famílies d’Alimentació sana i sostenible».

A continuació, Sarai Fariñas, membre de CERAI, parlarà sobre els Consells Alimentaris Escolars i sobre el programa «La Sostenibilitat al Plat, educar cap a una alimentació més justa i sostenible a través dels menjadors escolars». I per finalitzar la primera part, Marta Feliu, cuinera agroecològica, conclourà amb l’exposició dels recursos, les oportunitats i els reptes per a un canvi en el sistema alimentari dels menjadors escolars del territori rural amb la presentació del projecte «Menjadors Sostenibles a les Escoles Rurals de La Safor – La Vall d’Albaida».

Després del descans hi haurà una taula d’experiències on hi participaran persones implicades en projectes i experiències d’AMPES de transició ecològica al seu poble. Per un costat, Mariajo Imaz, en representació de l’ajuntament d’Orduña (País Basc), i Susana Isla i Nadia Paza, membres de l’AMPA del CEIP del poble, exposaran com funciona la cuina central d’Orduña, alimentant a les escoles i revitalitzant el sector primari.

Per l’altre. José Antonio Álvarez, president de la FAPA d’Ourense, i Maria Ángeles Vázquez, secretària de la FAPA i supervisora dels menjadors que duu l’organització, mostraran com és l’experiència de la FAPA d’Ourense (Galícia) i la gestió del menjador escolar per les famílies. Per últim, hi haurà un taller participatiu sobre què volem per al nostre territori de la mà de Lara Carbó, educadora social de Potries. La jornada es fa amb el suport de Justícia Alimentària, CERAI, el Llibrell, l’Ajuntament de Potries i la Generalitat Valenciana.

En definitiva, un projecte que pretén assentar persones al territori i pretén establir una economia circular al món rural. Un projecte també circular que retroalimentaria totes les parts, la part social, l’econòmica i l’educativa, i asseguraria la qualitat d’un servei públic bàsic beneficiant a totes les implicades en el sector educatiu i en el sector primari.

- Publicidad -
- Publicidad -
- Publicidad -

MÁS PLANES

- Publicidad -
- Publicidad -
- Publicidad -

La piscina de Ròtova abre del 3 de junio...

La piscina municipal de Ròtova ya está abierta para disfrutar del verano. Los vecinos y vecinas del...

Los mejores 10 casinos en línea en español: guía...

En un espacio tan complejo como el del juego en internet, sabemos que elegir la opción correcta...

La última obra de Escena Erasmus llega a Gandia

El proyecto teatral europeo Escena Erasmus de la Universitat de València, en el que colabora la Diputació...