lunes, enero 13, 2025

Saforíssims celebra el seu desè aniversari amb un recull sobre el confinament per la Covid-19

Saforíssims celebra el seu desè aniversari amb un recull sobre el confinament per la Covid-19

La Casa de Cultura Marqués de González de Quirós de Gandia va estrenar la ‘nova normalitat’ amb la presentació, a porta tancada, de “Veus del confinament”, un recull de poemes i textos d’autors i autores de Saforíssims, Societat Literària, al volant de l’experiència viscuda durant el tancament forçat com a conseqüència de la pandèmia per coronavirus.

Per raons de seguretat, l’acte va ser retransmès en directe per les xarxes de l’Ajuntament de Gandia, el qual hi col·labora a través dels departaments de Cultura i de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB).

Nahuel González, regidor de Cultura, va posar en valor 2 conceptes: “L’empoderament d’un col·lectiu d’escriptores i escriptors com Saforíssims, que demostra que a Gandia hi ha col·lectius potents que treballen constantment per la millora social, en aquest cas, per la cultura. I, d’altra banda, presenten un llibre on-line (de moment), molt profund, que parla del confinament i on la cultura ha estat necessària. Hi ha molt de treball darrere i molta qualitat, el que demostra el nivell literari de la nostra ciutat i comarca”.  

- Publicidad -

Per la seua banda, el regidor responsable de l’IMAB, José Manuel Prieto, va destacar també els dos objectius aconseguits per Saforíssims amb aquesta publicació: “Demostrar que, tot i la separació física, no hi hagut distanciament social. I esborrar, amb les paraules, la profunditat de les moltes fronteres físiques”.

Imatge: Àlex Oltra.

El projecte va nàixer a propòsit de commemorar el Dia del Llibre, el 23 d’abril, i l 25 d’Abril, Dia de les Llibertats Nacionals. Està inspirat en el recull “Estat d’excepció. Lletres per al rescabalament”, editat per Un pont, cooperativa de lletres de Castelló, col·lectiu germà que, a l’igual que Saforíssims, enguany commemora el seu desè aniversari. “Es tracta d’un compromís necessari perquè la paraula és una eina indispensable per obrir les finestres de la sensibilitat, del coneixement i de l’entreteniment. La literatura, una vegada més, va ser el nexe d’unió entre la realitat interior i exterior. I, en aquest cas, entre el confinament i la vida personal de cadascun dels participants i els lectors. Per això, aquesta proposta seria desitjable que circulara de casa en casa, de balcó en balcó, de tauleta en tauleta fins que tornem a la normalitat”, va explicar ahir el president de Saforíssims, l’escriptor Rafa Gomar.

Imatge: Àlex Oltra.

Les autores Maria Josep Escrivà i Isabel Canet hi van llegir fragments del llibre, que és “un exemple de com un col·lectiu ajuda a intercanviar, a sumar forces, motivacions i que ens fa més forts també com a col·lectiu”. Escrivà no va amagar l’estranyesa i tristor per haver de presentar aquest treball sense el caliu humà del públic. I va recordar que el darrer espectacle de Saforíssims va tindre lloc dies abans de l’estat d’alarma, el 6 de març, amb el concert dedicat a Ausiàs March. “Per això, volem reivindicar cap a on hem d’anar i insistir que March ha de ser el nostre referent”.

D’igual manera, Canet va recordar que la gent de la cultura “també hem hagut de parar la nostra activitat professional i oferir-la de forma individual i altruista per tal d’alçar els ànims de la gent”. I, precisament, el primer acte amb públic que es farà des de Saforíssims, guardant les mesures de seguretat, serà l’acte de lliurament de la tercera edició del Premi de Poesia Pare Miret de Beniopa, que tindrà lloc el pròxim 17 de juliol a l’espai soci-cultural de la Quadra de Beniopa. Està organitzat per Saforíssims amb el suport del departament de Cultura, la junta de districte i la implicació de les associacions i col·lectius de Beniopa.  

Imatge: Àlex Oltra.

Finalment, el coordinador de la revista, l’escriptor Juli Capilla, va destacar la participació del 75% de les escriptores i escriptors de Saforíssims:  Isabel Canet, Maria Josep Escrivà, Frederic Barber, Teresa Pascual, José Figueres, Verónica Pérez, Josep Basset, Ferran Garcia-Oliver, Sico Fons, Josep Piera, Ana Llopis, Josep Enric Gonga, Josep Lluís Roig, Miquel Camarena, Gregori Royo, Jordi Puig, Rafa Gomar, Joan Andreu Gascó, Mercè Climent, Lourdes Boïgues, Joan Iborra, Esther Climent, Joan Deusa, Pere Císcar, Raül Navarro, Vicent Lloret, Joan Francesc Peris i Juli Capilla.

La portada és obra de l’escultor Josep Basset, qui també ha col·laborat amb il·lustracions a l’interior. Del disseny i la maquetació s’ha encarregat Jugo Estudio. “Un document que serveix també per a reflexionar sobre el que paga la pena realment front a pragmatismes i materialismes estèrils”. I va destacar la importància de la cultura en general, i la literatura en particular, que ha ajudat a moltes persones. “A Veus del confinament, hi trobem posia, narrativa, humor, quotidianitat, jocs, crítica… Reflecteix la diversitat i riquesa dels escriptors i escriptores de la Safor-Valldigna, recollint el testimoni d’Ausiàs March”. Al nostre poeta més universal va dedicada l’obra, així com als desapareguts escriptors Saforíssims: Vicent Olaso, Josep Bonet i Vicent Escrivà. A més, d’un homenatge a la figura de l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas en el seu any, 2020.

Imatge: Àlex Oltra.

10 anys de Saforíssims

Saforíssims, Societat Literària va nàixer fa una dècada, en el marc de la Setmana Literària de 2010, sota l’aixopluc de l’IMAB. “Treballem des de la literatura per a la dinamitzaciò cultural de la Safor i d’altres comarques amb les quals estem en contacte i disposats sempre a col·laborar-hi”, va recordar Gomar. Per aquesta raó, “Veus del confinament” és l’inici de les activitats programades per a celebrar-ho.

Al llarg de l’any, Saforíssims organitza nombroses activitats culturals que ja s’han guanyat un espai singular en la cultura de Gandia i la comarca:

  • Festa Estellés Gandia (Mirador dels Borja), amb la col·laboració del departament de Cultura i Compromís per Gandia.
  • Festa Estellés Oliva, amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Oliva.
  • Safor de Lletres, en col·laboració amb el Ceic Alfons el Vell i el Cefire Gandia.
  • Contes al Palau, juntament amb l’IMAB, dins de la Setmana Literària Gandia.
  • Premi de Poesia Pare Miret de Beniopa.
  • La Festa del llibre.
  • “Veus per la Diversitat Lgtbi”, recital poètic i musical dins l’Orgull Gandia.
  • Propostes compromeses per fer que Ausiàs March tinga una presència constant a la ciutat.
  • La força dels socis més joves a les xarxes socials a través de la revista Poetry Spam i altres projectes.
  • I les accions intercomarcals amb la Vall de Gallinera i d’altres.

“Veus del confinament” es pot descarregar ja de forma gratuïta al següent enllaç.

- Publicidad -
- Publicidad -

MÁS PLANES

- Publicidad -
- Publicidad -
- Publicidad -

Programació cultural Real de Gandia: del 11 al 17...

El Real de Gandia anuncia totes les activitats culturals que s'han programat per a disfrutar al poble...

Porrat de la Tardor del Real de Gandia: del...

El Real de Gandia torna a celebrar, del 25 al 27 d'octubre el seu tradicional "Porrat de...

La Safor acoge una muestra sobre migración para combatir...

El Centro de Desarrollo Rural de la Safor acoge una exposición fotográfica titulada "De África a Europa:...