La crisi sanitària de la Covid-19 ha impactat de ple en l’activitat econòmica com a conseqüència de la seua paralització pràcticament total durant els darrers dos mesos. La malifeta econòmica afecta a diversos sectors de la població i, entre ells, al de l’activitat hostalera.
Des que, el passat dilluns, Bellreguard va entrar en la Fase 1 de desescalada juntament amb tot el Departament de Salut de Gandia, bars i restaurants poden començar a obrir i reprendre la seua activitat, de manera gradual.
De moment, només en les terrasses i amb una ocupació màxima del 50% de la superfície autoritzada, per tal de guardar les necessàries distàncies de seguretat. Així, que, per tal que compten amb el recolzament necessari per poder desenvolupar la seua activitat després de dos mesos parada, l’Ajuntament de Bellreguard ha pres la decisió d’eximir-los del pagament de la taxa d’ocupació de la via pública amb taules i cadires. A més, podran incrementar la superfície de terrassa fins a duplicar-la en els casos que siga possible, i compensar així la reducció de l’ocupació al 50%.
Per una banda, el ple va aprovar modificar el reglament municipal d’ocupació de vía pública per permetre incrementar la superfície de terrassa “fins a un 100% més de l’autoritzada” en el cas de “situacions catastròfiques, excepcionals o que afecten greument al teixit empresarial” del poble, com l’actual. Per altre costat, es va aprovar també la modificació de l’ordenança que regula la taxa per a introduir l’esmentada exempció.
Amb aquesta, els hostalers queden exempts de pagar la taxa des del 14 de març (dia de la declaració de l’estat d’alarma) fins al 31 de desembre. Les quantitats abonades pel període de l’1 de gener al 13 de març d’enguany es compensaran l’any 2021 amb una exempció del pagament de la taxa per eixe mateix període.
Amb l’exempció i la possibilitat d’ampliar les terrasses es busca, segons l’alcalde, Àlex Ruiz, “donar suport a l’hostaleria del nostre poble”. “Esperem que siga una més de les mesures que ajuden a les nostres veïnes i veïns a reeixir d’aquesta situació en la qual ens trobem”, va afegir.
Per al portaveu d’Hisenda i Promoció Econòmica, Joan Marco (PSPV), calia “donar el pas de complementar les ajudes” que ja han anunciat altres administracions, i aquesta és una de les qüestions en les quals l’Ajuntament pot ajudar. “Al cap i a la fi, és la institució més propera i a la qual reclamen eixe pas que podem donar”, va assenyalar.
Pel Partit Popular, Jaume Ascó va mostrar la conformitat del seu grup a les dues mesures confiant que servisquen per a “intentar pal·liar la desgràcia que han patit aquests dos mesos” els hostalers. I va fer també una crida a la responsabilitat de veïns i veïnes, a la que també es va sumar l’alcalde, per a que gaudisquen dels bars del poble però ho facen mantenint les distàncies.
Mocions davant la crisi sanitària
Per altra banda, el ple va aprovar també tres mocions referides a la situació creada per la pandèmia, i presentades per Compromís. Una d’elles, manifestant el suport als treballadors públics i demanant del Consell de la Generalitat que continue “aprofundint en la construcció de serveis públics forts com a garantia de qualitat de vida de les valencianes i els valencians”. La segona moció demanava del Govern espanyol el finançament necessari per a fer front a la crisi sanitària de la Covid-19. I la tercera, reclamant un pla europeu de reconstrucció.